Leivonta ei ole lainkaan helppoa gluteiinittomista jauhoista. Olen tutustunut ksantaaniin, joka on siis sokerista valmistettava luontainen sakeuttamisaine, joka korvaa sitkon gluteiinittomassa leivonnassa, antaa kuohkeutta taikinaan ja tekee leivän kuoresta rapean. Mutta ei sekään ihmeitä tee. Nyt siis uusia haasteita kohti ja opettelemaan gluteiinitonta leivontaa.
Tässä tänään leipomieni gluteiinittomien porkkanasämpylöiden ohje:
500 g porkkanasosetta
50 g hiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
1 tl suolaa
1-2 rkl siirappia
2 dl kaurahiutaleita
2 tl ksantaania
6 dl gluteeinitonta jauhoseosta
75 g voita tai 1 dl öljyä
Lämmitä porkkanasose noin 37 asteiseksi. Liuota hiiva soseeseen. Lisää kaurahiutaleet ja anna turvota hetken aikaa. Lisää sitten siirappi ja suola. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää kokoajan sekoittaen taikinaan. Lisää rasva loppuvaiheessa. Muotoile taikinasta pyöreitä sämpylöitä ja anna kohota pellillä noin tunnin ajan. Paista uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.
Rosoisesta ulkonäöstään huolimatta sämpylöistä tuli kuohkeita ja maukkaita. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti