lauantai 28. joulukuuta 2013

Gluteiinittomat porkkanasämpylät

Vatsani on aiheuttanut minulle harmia kipuilemisen vuoksi lähes koko aikuisikäni. Olen yrittänyt noudattaa monenlaisia ruokavalioita ilman suurempia vaikutuksia. Syksyn aikana siirryin gluteiinittomaan ruokavalioon, koska huomasin vatsavaivojeni helpottavan jättäessäni leivän pois. Ajoittain sorruin syömään vanhojen ruokailutottumusten mukaisesti ja se kostautui pian. Jätettyäni gluteiinin pois ruokavaliostani huomasin myös jatkuvan ärtyneisyyden ja väsymyksen tunteen lievittyneen. Pakko kuitenkin myöntää, että kaipaan kunnon ruisleipää. Olen kokeillut kaupan valikoimista erilaisia gluteiinittomia leipiä ja tehnyt leipää myös itse. Olen aina ollut leivän ystävä ja myönnän, ettei gluteiiniton leipä tavallista leipää korvaa, ei sitten millään. En siltikään ole enää valmis kärsimään jatkuvista vatsakivuista. Tällä ruokavaliolla mennään siis.

Leivonta ei ole lainkaan helppoa gluteiinittomista jauhoista. Olen tutustunut ksantaaniin, joka on siis sokerista valmistettava luontainen sakeuttamisaine, joka korvaa sitkon gluteiinittomassa leivonnassa, antaa kuohkeutta taikinaan ja tekee leivän kuoresta rapean. Mutta ei sekään ihmeitä tee. Nyt siis uusia haasteita kohti ja opettelemaan gluteiinitonta leivontaa.

Tässä tänään leipomieni gluteiinittomien porkkanasämpylöiden ohje:

500 g porkkanasosetta
50 g hiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
1 tl suolaa
1-2 rkl siirappia
2 dl kaurahiutaleita
2 tl ksantaania
6 dl gluteeinitonta jauhoseosta
75 g voita tai 1 dl öljyä

Lämmitä porkkanasose noin 37 asteiseksi. Liuota hiiva soseeseen. Lisää kaurahiutaleet ja anna turvota hetken aikaa. Lisää sitten siirappi ja suola. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää kokoajan sekoittaen taikinaan. Lisää rasva loppuvaiheessa. Muotoile taikinasta pyöreitä sämpylöitä ja anna kohota pellillä noin tunnin ajan. Paista uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.

Rosoisesta ulkonäöstään huolimatta sämpylöistä tuli kuohkeita ja maukkaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti